Meny
SilvermuseetSilvermuseet i Arjeplog

Silvermuseets grundare, dr Einar Wallquist, flyttade till Arjeplog i början av 1920-talet för att tjänstgöra som provinsialläkare.

Redan efter ett par år köpte han en gård helt nära den nybyggda sjukstugan. Det var ett rödmålat tvåvåningshus som kom att bli hans bostad under sextio år.
Einar Wallquist satte en personlig prägel på sitt hem och atmosfären skvallrar fortfarande om att här har bott en kreativ person med stor förmåga att skapa en trevlig och ombonad miljö för sig och sin familj.
Hemmet bestod inte bara av själva huset utan det var minst lika viktigt att miljön runtomkring var vacker och inbjudande. Doktorn anlade en prunkande trädgård runt Doktorsgården och inte nog med det - såväl sjukstugan som det som skulle ha blivit Arjeplogs järnvägsstation låg snart inbäddade i lummig växtlighet.

Einar Wallquist gick bort 1985, vid en ålder av nära 90 år. I början av 1990-talet donerade familjen Wallquist Doktorsgården till Arjeplogs kommun.
Varje sommar håller Silvermuseet guidade visningar i Doktorsgården. Då kan man ta del av berättelsen om doktor Wallquists digra livsgärning, vilken - förutom arbetet som läkare - även innehöll såväl konstnärs- som författarskap samt ett stort engagemang i Arjeplogs kulturhistoria och samhällsliv.

Einar Wallquist satte en personlig prägel på sitt hem

  • Doktor Wallquist skapade ett trevligt hem åt sig och sin familj. ©Silvermuseet
  • I det ombonade vardagsrummet författade Einar Wallquist sina uppskattade böcker. ©Silvermuseet
  • I salongen spenderade Einar Wallquist många timmar, ofta hördes musik genom Doktorsgårdens fönster. ©Silvermuseet
>