Meny
SilvermuseetSilvermuseet i Arjeplog

Barn & skola

Välkommen till Silvermuseets sida för barn & skola!

De skolprogram ni hittar här bygger på aktuella läroplaner och anpassas efter besökarnas ålder.

Vår ambition med skolprogrammen är att levandegöra Silvermuseets utställningar och utemiljö på ett roligt och intresseväckande sätt där eleverna själva är delaktiga. Har ni särskilda önskemål om innehåll och upplägg - hör gärna av er så ser vi vilka möjligheter som finns! Vid bokning av skolprogram, berätta mer om er klass/grupp och ev. särskilda behov för att få ut det mesta av ert besök hos oss.

Vi ses!

BOKNINGAR FÖR SKOLAN SKER HOS:

Sofia Flinkfeldt, museipedagog
Tel: 0961-145 06
Mobil: 073-080 59 33
E-post: sofia.flinkfeldt@silvermuseet.se

Silvermuseets öppettider för skolvisningar är vardagar kl. 08.30-16.00

 

SVERIGES HISTORIA

Silvermuseet skriver historia – medverkar i nationell satsning på digital resurs för skolor
Det är nu premiär för en ny, nationell satsning på historieämnet i grundskolan. Statens historiska museer, Silvermuseet och sexton andra museer har lanserat Sveriges historia, riktat till elever och historielärare i hög- och mellanstadiet.

Med museernas samlingar som bas får elever och lärare i hela landet en ny, interaktiv undervisningsresurs, som tar avstamp i läroplanen och som utarbetats i nära samarbete med skolan. Tillgänglig för alla och gratis för alla – nu blir det ännu roligare att lära sig och att undervisa i historia! www.sverigeshistoria.se

 

SKOLPROGRAM FÖR HÖSTTERMINEN 2020

Inför varje termin tar vi fram skolanpassade visningar på aktuella teman. Vill du få utskicket direkt i din inkorg? Anmäl dig här

FASTA SKOLPROGRAM: 


För er som vill veta mer om Silvermuseet! Vad är egentligen ett museum och hur hanteras de föremål som lämnas in?

Vi går på upptäcktsfärd genom utställningarna och kollar även på arkiv, magasin och bibliotek.
I Silvermuseet finns även INSARC – forskarnas avdelning. Där får vi veta mer om vad de forskar kring just nu.

Att upptäcka Silvermuseet är en bra introduktion till Arjeplogs lokala historia, det som museets samlingar och utställningar bygger på.

Ålder: Fsk – Gymn, SFI & SVA
Tidsåtgång: Ca 60 min
Pris: 450 kr/grupp


Vilka är de fem stora rovdjuren och hur snabbt springer en björn? Hur rör man sig som en kungsörn och hur låter en lämmel? 

I djurrummet träffar vi lodjuret Lollo som visar oss runt bland sina vänner och växter – under visningen får vi bland annat hjälpas åt att lista ut vilket läte som hör ihop med vilket djur, känna smaken av tall och kvanne och testa något som kan vara lite läskigt: se vilket skelett som passar ihop med vilket djur.

Välkommen till Lollos värld där alla våra sinnen sätts på prov!

Ålder: Förskola – Åk 3
Tidsåtgång: Ca 40 min
Pris: 450 kr/grupp


Hur skaffade man mat och hur bodde de allra första människorna? Och hur kan vi veta det?

I vårat område har människor levt i tusentals år. Arkeologiska fynd ger forskarna en liten ledtråd till vilka de kan ha varit och visar att befolkningen i norr var delaktig i ett flöde av varor, idéer och värderingar.

I detta skolprogram känner vi bland annat närmare på några av föremålen, ser på vikten av kontakt med andra för utbyte av tankar, idéer och tekniker och avslutar med att hällmåla ett eget spår efter oss!

Ålder: Åk 1 – Åk 9
Tidsåtgång: Ca 60 min
Pris: 450 kr/grupp
Koppling till läroplan: Spår Lgr-11


Hur var det när mormors mamma gick i skolan? Vad jobbade man med? Hur klädde man sig? Och hur fick man ull till garn? Här möter vi kusinerna Inga och Sara-Maria som tar eleverna med på en resa till början av 1900-talet.

Ingas familj har lämnat det nomadiserande livet bakom sig och startat ett litet jordbruk. Just denna dag har alla åkt med häst och vagn till grannsocken och Inga är själv med alla uppgifter som måste göras.

Hos Sara-Maria är livet i kåtan vardag och uppgifterna varierar beroende på säsong. Risa kåtan, baka bröd, garva skinn och samla förråd är några av de uppgifter som kan behövas göras inför kommande årstid.

Vilken tur att det dyker upp en hel skolklass som kan hjälpa till!

Ålder: Åk 1 – Åk 9
Tidsåtgång: Ca 120 min
Pris: 450 kr/grupp om 20 pers


”Hit kommer inte kriget, vi ligger för långt från allfarvägarna”. Men vi fick prova på annat.

Bilder, texter och föremål från Silvermuseets arkiv berättar om de strapatser flyktingar från norska fångläger var tvungna att utstå för att ta sig över fjällen till ”friheten” i Arjeplog.
Och – skulle detta kunna hända idag?

Ålder: Åk 6 – Gymn
Tidsåtgång: Ca 120 min
Pris: 450 kr/grupp
Koppling till läroplan: Andra världskriget Lgr-11


Doktorsgården är utställningen som utgörs av museets grundare Dr. Einar Wallquists bostadshus.

I denna visning tar hushållerskan Siri emot er. Här får ni lära känna doktorn närmare och veta mer om hur det var att vara läkare i Arjeplog i början på 1900-talet.
Huset är nästan som en tidskapsel, med härlig inredning från flera årtionden.
Välkomna in!

Kan även kombineras med film.

Ålder: Åk 1 – Gymn
Tidsåtgång: Ca 60 min (+60 min m. film)
Pris: 450 kr/grupp

 


Åsen/Rackträsk/Timmerkåtan/Stallokåtan

Är ni intresserade av någon av de kulturmiljöer som finns i närområdet och vill förlägga lektioner i anslutning till dessa? Vi hänger gärna med! Både Åsen och Rackträsk är utmärkta områden för att visa på spår efter inlandsisen men även för praktiska övningar som matlagning i kokgrop, jakt och fångst, eldens betydelse m.m.

Intill Silvermuseet finns både timmerkåtan och stallokåtan som är perfekta miljöer för lärande.

Tidsåtgång: Hel- eller halvdag.
Pris: 450 kr/grupp

>