Gå direkt till textinnehållet

Vårvinter i Arjeplog

Kött som ligger på ett galler och hänger i krokar. Gråaktig dis syns runt köttbitarna.

Det är vårvinter i Arjeplog. Trots att mycket inte är som det brukar vara, finns det ett vårvintertecken som syns lite här och var i kommunen. Vi pratar om en syssla som människorna här har ägnat sig åt ända sedan vi kom hit.

Det vi syftar på är givetvis att röka och torka kött! För många Arjeplogare är det ett viktigt göra under vårvintern, när temperatur och luftfuktighet är optimal för att få bra torrkött. Men hur ska köttet saltas? Vad är optimal sälta? Vilken temperatur ska röken ha? Hur länge ska det rökas? Vilken ved används? Och när är det dags att provsmaka?

Svaren är nog lika många som frågorna – var och en har sitt sätt. Vissa saltar redan på hösten och förvarar köttet ute över vintern tills det blir dags att röka och torka. Andra lägger i saltlake och några torrsaltar några dygn innan. Vissa väger och mäter både kött och salt, medan andra höftar. Vissa röker hårt, andra mindre. Men åtminstone en liten arbetsdag behövs för att köttet ska vara genomrökt. Veden tas från lövträd, främst björk.

Sedan får köttet hänga och torka. Frågan är bara hur länge? Givetvis är också det en smaksak. Några gillar att det fortfarande är rött och mjukt inuti, andra vill ha det knastertorrt. Och kanske man inte alls vill torka det, utan bara skära ner köttet i stekpannan för att sedan inta den bästa måltiden på hela året – årsfärsk suovas.

Att ta tillvara på kött genom rökning och torkning har människorna här gjort sedan de kom hit, en metod som har gått i arv från generation till generation i snart 10 000 år. I dag kan du se du detta arv som burar på husväggarna, fyllda med kött, oåtkomligt för fåglar och djur men med frisk Arjeplogsluft fläktande genom.

 

Ps. Köttet behöver inte rökas innan det torkas – det går lika bra att hänga upp enbart saltat kött. Har du mindre att göra än vanligt? Testa salta en bit och häng på tork på altanen eller annat lämpligt ställe. Vet du inte hur man gör? Hör av dig till info@silvermuseet.se så kan vi berätta!