Gå direkt till textinnehållet

Unika fynd smälter fram i högfjällen

Pil med grånat träskaft och sets av järn, rostig. Ligger på stenig backe.

En 2500 år gammal spjutspets av horn och ett sensationellt stort antal pilar har hittats vid smältande snöfläckar i Norr- och Västerbotten.

Under de gångna veckorna har arkeologer och glaciologer från Stockholms universitet, Silvermuseet, Ájtte och Västerbottens museum inventerat snöfläckar i högfjällsområden på svenska sidan Sábme där det hittats delar av totalt 15 pilar. Fynden som gjorts är både till antal och material unika i Sverige.

Spjutspetsen, som hittades under förra årets inventeringar var det första riktigt stora fyndet som gjordes i GLAS-projektet*. – Den visades upp för oss på museet när arkeologerna kom ner från fjället. Jag förstod att den var väldigt speciellt, tidigare har jag bara sett spjutspetsar av metall. Så när dateringen kom och den visade sig vara 2500 år gammal… då fick jag rysningar! säger Matilda Sundström, konservator vid Silvermuseet.

Vid årets inventering på samma ställe hade snöfläcken minskat radikalt sedan förra året vilket avslöjade ett flertal framsmälta pilskaft. På några finns även pilspets och bindningen bevarad. Pilskaft hittades vid ytterligare tre snöfläckar under årets inventering, och enligt arkeologerna är de av olika ålder och typ, troligtvis har de använts i olika syften. Ett av pilskaften med en kvarsittande pilspets av järn kan troligen dateras till vikingatid.

Avsmältningen av snöfläckar accelererar med de ökade temperaturerna, vilket gör att fler och fler fynd tinar fram. – Trots att orsaken till de nya fynden är sorglig och problematisk ger de oss ny viktig och unik kunskap om hur människan har utnyttjat fjällen i förhistorien, säger Markus Fjellström, fil.dr. i laborativ arkeologi och koordinator för GLAS-projektet.

Nu kommer pilskaften och andra fynd som horn och ben att undersökas och dateras för att kunna ge fördjupad kunskap om människor och djur som levt i våra landskap innan oss.

Bilden visar ett av de fynd som gjorts i sommar – en intakt pil med spets av metall.
Foto: Gry H Sivertsen, Silvermuseet

 

Vad gör jag om jag hittar ett fynd vid en snöfläck?
Ta en GPS-koordinat om möjligt, annars markera ut så noggrant det går på en karta.
Fota fyndet där det ligger, gärna tillsammans med en GPS där du ser koordinaten.
Om du tar med dig fyndet, packa det i en ren plastpåse.
Ta kontakt med en arkeolog, ett museum eller GLAS-projektet och berätta vad du hittat och vart.

Jag vill lära mig mer om glaciärarkeologi (på mindre än tre minuter).

*GLAS – glaciärarkeologi i Sápmi
Projektet leds av professor Kerstin Lidén vid Arkeologiska forskningslaboratoriet vid Stockholms universitet och finansieras av Marcus och Amelia Wallenbergs minnesfond.
Projektet är ett samarbete med Silvermuseet/INSARC, Ájtte – Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Norrbottens museum, Västerbottens museum och Jamtli.