Gå direkt till textinnehållet

Rádestit – rådgöra: pilotprojekt om lokal samverkan i fjällen

Vitt vinterlandskap på kalfjället, vid skogsgränsen, ljusblå himmel med vita moln. Några träd syns från mitten av bilden och ut mot höger.

Silvermuseet vill arbeta för lokala förvaltningslösningar och vi tror att den kompetens som finns hos oss tillsammans med den kunskap vi har om förhållandena i Arjeplog kan bidra till att hitta just hållbara långsiktiga förvaltningsmodeller. Därför välkomnar vi ett initiativ från samebyarna där de vill se på möjligheterna för att samverka lokalt om jakt- och fiskeupplåtelserna i fjällen.

Det är samebyarna med renbetesmarker väster om odlingsgränsen, Luokta-Mavas, Semisjaur Njarg, Svaipa, Ståkke och Maskaure som ser behovet av att hitta lokala lösningar. För efter Girjasdomen som kom i januari 2020, har det i flera norrländska kommuner förts heta diskussioner om vem som ska bestämma över upplåtelserna i fjällen. Hoppet är att en sådan situation ska gå att undvika i Arjeplog.

För vi tror att det är möjligt att hitta lokala förvaltningslösningar som både tar hänsyn till renskötselns behov, arjeplogarnas fritidsintressen, turismen och näringslivet i kommunen. Arbetet kan vara intressant för stora delar av Norrland om vi lyckas visa hur lokal samverkan kan användas för att hitta gemensamma lösningar i framtiden. Därför känns det väldigt spännande att driva detta projektet, som har beviljats medel från Region Norrbotten, Sametinget samt beviljats bygdemedel.

Projektstarten är planterad till maj månad, och kommer att ha en anställd projektledare som sköter kontakten med de olika intressenterna i kommunen.

I media:
Sameradions rapportering
Artikel i Arjeplognytt
P4 Norrbottens rapportering