Gå direkt till textinnehållet

Lokal skötsel av småvilt och fisk i Arjeplogsfjällen

Vita fjällripor vid stenig barmarksfläck. Ena ripan är halvt dold bakom en sten, den andra sitter högre uppe på backen och skapar kontrast mot den ljusblå himlen. Foto-Toril Sivertsen

Det tvååriga projektet Rádestit presenterar nu sitt förslag på en modell för lokal skötsel av småvilt och fisk ovan odlingsgränsen i Arjeplogs kommun. Alla berörda och intresserade bjuds in till ett brett rådslag där projektet önskar få in synpunkter.

Det är representanter för de lokala samebyarna, jägarna, fisket och besöksnäringen i Arjeplog som genom samverkansprojektet Rádestit arbetat fram förslaget på en lokal skötselmodell. – Alla har delat med sig av sina olika perspektiv, behov och förutsättningar och tillsammans fört arbetet framåt. Nu finns ökad kunskap, förståelse och samsyn om vad som behövs för en hållbar skötsel av småvilt och fisk här i Arjeplog, säger Ingela Edholm Forsberg, projektledare.

Modellen som presenteras bygger på samverkan och samsyn, och det föreslås att en ideell samverkansförening bestämmer grunderna i skötseln av jakten och fisket. Ett bolag ska sedan sköta den praktiska verksamheten genom ett lokalt skötselkontor. Petter Sjaggo, Luokta-Mávas sameby, tror att projektets förslag på skötselmodell kan bli bra. – Det är viktigt att vi undviker den typ av infekterade konflikter som finns i en del andra områden, och då tror jag på den här samverkansmodellen där vi fokuserar på lokalsamhället.

Förslaget möjliggör fortsatt jakt och fiske i Arjeplogs fjällvärld samtidigt som detta balanseras mot lokala behov, exempelvis inom renskötseln, besöksnäringen och hos lokala jägare och fiskare. Genom ett externt samverkansråd ges även Länsstyrelsen och andra aktörer möjlighet till delaktighet och inflytande.

Projektets styrgrupp har enats om att presentera förslaget i en bredare krets för att få in synpunkter och inspel, och hoppas på konstruktiva tankar och återkopplingar på upplägget. Framförallt vill styrgruppen ytterligare förankra och få in synpunkter på modellen från de samebyar, samer, lokalbefolkning, besöksnäring och andra som lever och verkar i Arjeplogs kommun.   – Vi har deltagit i processen, lyssnat och bidragit med kunskap om lokala jägares behov och förutsättningar. För många här i Arjeplog är jakten och fisket verkligen en viktig del av sättet att leva och så måste det vara även i framtiden. Modellen är intressant, men nu är det viktigt att höra hur den tas emot och vilka synpunkter andra jägare kan ha, säger Dan Marklund från Arjeplogs jaktvårdskrets.

Projektet kommer att arrangera möten för att presentera förslaget, som också finns på Silvermuseet hemsida. Synpunkter och inspel på förslaget kan lämnas fram till den 10 september.