Gå direkt till textinnehållet

Konserveringens dag 2022 – tema metall

Sju bägare i silver i olika storlek. En bägare har hängande löv.

Här får du 3 råd för att ta hand om ditt silver!

Vi fortsätter i de goda rådens tecken när vi uppmärksammar konserveringens dag, i år på ett lite ”hårdare” tema! Metallföremål som ljusstakar, smycken eller köksredskap är något du mest troligt har hemma. Och kanske tänker du att dessa sköter sig själv, att det räcker med en puts nån gång då och då? Men olika metaller kräver olik skötsel, och idag tänkte vi ge några generella tips för hur du tar hand om ditt silver!

Kontinuerlig rengöring. Det är ofta när föremålen av silver ställs bort eller slutar användas som nedbrytningen börjar. Silver påverkas av ozon och svavel- och kväveföreningar (finns bl.a. i viss mat och ylleprodukter) som snabbt bildar ett svart lager av silversulfid på metallytan – vilket faktiskt kan verka skyddande. Om det dock är ojämnt och blir liggandes för länge kan silvret få frätningar. Därför är det viktigt med regelbunden rengöring där damm, gammalt putsmedel, stearin och annan smuts tas bort, då förhindras korrosion och onödig putsning. Om silvret rengörs regelbundet förhindrar du även att fingeravtryck blir permanenta på metallytan – går det tillräckligt länge är de nämligen svåra att få bort! Använd ljummet vatten och diskmedel, men sänk inte ner föremålen i vattnet utan skölj – det är mer kontrollerad. Låt aldrig föremålet självtorka! Torka det noggrant med hårtork eller bomullstrasa efter rengöring.

Ta bort stearin. Stearin kan vara en snygg detalj när det rinner ner på ljusstaken, men det kan också vara en riktig bov om man vill hålla sin ljusstake i skick långsiktigt. Stearin kan orsaka angrepp på metallytan. Hur får man då bort stearin? Att spola under hett vatten funkar fint, om ditt föremål inte är ihåligt – då kan det vara ett bättre alternativ att värma stearinet med hårtork, fukta en bomullsduk med lacknafta eller att försiktigt peta bort stearinet med en träpinne (eftersom materialet är mjukare än metallen).

Putsning. Om putsning är nödvändigt, rekommenderas putsmedel som inte innehåller aluminiumoxid eftersom det repar metallytan. Kom också ihåg att föremål som är försilvrade är extra känsligt för putsning!

Skriv ut tipsen och spara dem!

Ta mig till förra årets tips om hur jag bäst förvarar dina gamla foton.

 

Foto: Elena Lango, Silvermuseet