Gå direkt till textinnehållet

Det lilla, stora museet firar jubileum

Svartvit bild av Silvermuseet innan alla utbyggnader. I bakgrunden kyrkan

I över 50 års tid har Silvermuseet varit Arjeplogs mittpunkt och museet har förändrats med tidens gång.

Den vackra byggnaden har inte alltid huserat gamla föremål och en samlad kulturskatt. Byggnaden tog form under mitten av 1800-talet som en nomadskola för de tillresta barnen.
Under ett besök av folkskoleinspektören fastställdes det att byggnaden var undermålig ” att lokalarna icke äro tjänliga, att de äro kalla, dragiga, icke människovärdiga, i icke så fall hälsovådliga”

Tiden gick och skolan med det, först 1945 upprättades en ny skola och den gamla nomadskolan skulle lämnas ensam med många minnen. Byggnaden skulle stå tom under 15 års tid och de olika årstiderna satte sina spår på huskroppen. Under den tiden har det dansats, skrattats och en och annan tår fällts över olycklig kärlek när ortens ungdomar använde den övergivna byggnaden till danskvällar.
Det dansades långt in på småtimmarna eller tills den lokala prästen dök upp och avbröt festligheterna.
Vid 1960-talets början var förfallet långtgående men Dr. Einar Wallquist insåg husets historiska värde och satte sin plan i verket.

Det var våren 1965 som byggnaden fick sina sår lagade under uppsikt av Dr. Wallquist- och den erfarna byggmästaren Karl Juting. Redan i juli började samlingarna av föremål och berättelser flytta in och på hösten började en ny epok i husets historia- Silvermuseet invigdes.
Under årens lopp har Silvermuseet yttre ändrats i takt med att verksamheten vuxit och många minnen har tillkommit.

Låt inte ögat lura dig, museet kan se litet ut men mycket döljer sig i denna jubilars skrymslen och vrån.