Gå direkt till textinnehållet

Belysa Laisvallgruvans historia

Hög byggning som rasar Stort dammoln sprider sig ut från byggnaden.

Att tänka på gruvhistoria som en del av det gemensamma kulturarvet kanske känns främmande. Men även industriella kulturminnen berättar om vår historia och Arjeplogs har formats av både gruvverksamhet och vattenkraft. Då behöver vi berätta även om detta, och nu vill Silvermuseet och Boliden samarbeta för att belysa Laisvallgruvans historia.

Det har gått lite mer än tjugo år sedan sista salvan sköts i Laisvall, då hade gruvan varit i drift sedan 1943, och det hade brutits 60 000 000 ton blymalm! Som mest var det över 300 personer som jobbade i gruvan, vilket innebar att många familjer var knutna till det samhälle som växte upp kring verksamheten.

Det finns mycket dokumentation kring gruvdriften och gruvsamhället, men det finns ingen samlad berättelse om den som ett industriellt kulturarv i Arjeplog. Därför vill vi höra tankar om hur Silvermuseet och Boliden kan samarbeta för att belysa Laisvallgruvans historia. Detta gör vi genom att bjuda in till filmvisning och samtal två kvällar, en träff i Laisvall och en i Arjeplog. Under mötet informerar Boliden Mineral om pågående arbeten och Maria Söderberg visar bilder utifrån boken Blygruvan i Laisvall som utkom 2009 samt filmen Länge leve gruvan!: När laven skulle sprängas. (Filmen är 29 min lång).

När: Tisdag 26 mars kl. 18.00
Var: Klubbstugan i Laisvall

När: Onsdag 27 mars kl. 18.00
Var: Silvermuseet, Polstjärnan

Vi bjuder på fika!

Varmt välkommen – Burist båhtem!

 

Foto: Maria Söderberg