Gå direkt till textinnehållet

Arkeologidagen

En mängd ljusa stenar av olik storlek i ett markerad rektangulärt område där torv har tagits bort. Runt rektangeln syns vegetationen - grönt gräs och dvärgbjörk.

I dag är det arkeologidagen, och då vill vi passa på att lyfta den vanligaste fornlämningen i Norrbotten: härden.

För många förknippas kanske arkeologi med utgrävningar där det dyker upp mynt, smycken, pilspetsar, yxor eller till och med skelett! Spännande utgrävningar med många fynd – som kanske är med om att skriva om historien.

Vi gissar att inte lika många tänker på utgrävningar av härdar (eldstäder) som jättespännande. Och det vill vi givetvis förändra! Härdar kan nämligen ge mycket och värdefull information. Deras form, storlek, innehåll, samband med andra kulturspår och läge i landskapet – allt bidrar till berättelsen om tidigare samhällen och levnadssätt.

Härden på bilden ingår i en rad av fem större härdar. Här har fem familjer, eller fem ”enheter” tillhörande samma grupp, haft sina bostäder för en period. Fem tältkåtor helt nära varandra.

Härden är en mötesplats. Under bar himmel eller i kåtans skydd – genom årtusenden har familjemedlemmar, släkt, vänner, arbetskamrater och gäster slagit sig ned vid härdens värme. En plats för vila och återhämtning, måltider, arbete, allvar och skratt. Så var det förr, så är det nu.

I dag ser vi knappt dessa härdar, vars placering ger oss en inblick i hur det dåtida samhället strukturerades och där form och innehåll skvallrar om att bostäderna nyttjades för ungefär 800-1000 år sedan.