Anvarat nr. 2: Glimtar ur Arjeplogs kulturhistoria
Aktuellt
Det är med glädje vi kan presentera den andra delen av Anvarat – Glimtar ur Arjeplogs kulturhistoria. Lars Liedgren berättar i Anvarat nummer 2, om hur Plass´n vuxit fram.
Ett gediget arbete som handlar om att knyta samman olika källor till en helhet, från kommunprotokoll till en gammal grund av en kåtatomt. Detta för att ge en bild av Arjeplogs samhälle och de människor som valde att göra Arjeplog till sitt hem. Grundarbetet för skriften började redan för cirka 20 år sedan, med utgrävningar och faktainsamlande.
I gamla kommunprotokoll och andra källor finns olika händelser bevarade som skedde på en liten kyrkoplats vid Hornavans kant. Från marknader till hur prästens drängar hade i uppgift att städa upp marknadsplatsen och hur avfallet användes till att fylla igen ojämnheter runtom i samhället. Vid utgrävningar har flera gropar påträffats med avfall från den gamla marknadsplatsen.
Bitar av kinesiskt porslin som troligtvis kommer från skeppet Göteborg har också påträffats. Skeppet lämnade Göteborgs hamn i mars år 1743 för att påbörja sin tredje och sista resa. Skeppet färdades från Afrikas kust till Kina, där hon kastade ankar sommaren år 1744. Där gjorde man ett handelsupphåll på sex månader innan hemfärden tog sin början. Efter 30 månader till havs skymtades till sist den svenska kusten, men 900 meter väster om Nya Elfsborgs fästning går skeppet på grund. Skeppet började ta in vatten, som tur var kunde besättningen räddas.
Under efterföljande två år bärgade man skeppets värdefulla last, cirka en tredjedel av lasten kunde räddas- däribland kinesiskt porslin. Som nu rester av hittats långt uppe i Norrlands inland. Troligtvis har porslinet hittat hit till Arjeplog (och även Arvidsjaur) under byteshandel och marknader. Eller kanske via prästen? Den senare hade troligen kontakter som sträckte sig långt utanför kommungränsen.
Många intressanta fynd har gjorts i Arjeplogs samhälle, exempelvis har en större mängd mynts hittats i en gammal kåtatomt- vilket kan indikera på att affärer gjordes upp inom kåtans trygga väggar. Dock har många av metallföremålen som hittats frätskador, troligen beror det på den höga fosfathalten i jorden.
Anvarat skriftserie vänder sig till arjeplogarn eller den tillfälliga besökaren som vill lära känna Arjeplog och dess historia. Fler utgåvor i skriften kommer, för det är många aspekter och delar som ska presenteras för ge en helhetsbild- av Arjeplog och dess kulturhistoria.
Anvarat nr. 2 – finns nu för försäljning i Silvermuseets butik.