100 år sedan spanska sjukan härjade
Aktuellt
För tillfället känns världen lite upp och ner nu när vi står mitt i en pandemi. Många länder har ”pausat” och stängt sina gränser. Sverige har utmärkt sig genom att välja en annan strategi som innebär stor frihet för oss som lever här. Dock finns det många som påverkas av att gränserna till grannländerna stängs, och Arjeplog kommer att känna på konsekvenserna av detta länge. Det är tufft. Tufft att inte se våra nära och kära som finns på andra sidan gränsen, när stugfolket uteblir, när en stor grupp kunder inte får komma till våra affärer och anläggningar. Men vi vet att Arjeplogsborna tar sig genom kriser, och genom att blicka 100 år bakåt till en annan pandemi kan vi ge perspektiv till nuet.
100 år. Så länge sedan är det Arjeplog drabbades av den värsta smitta i människans historia, näst efter digerdöden.
100 år. Inte längre sedan än att du känner någon som kände någon som drabbades av spanska sjukan. Eller kanske du har känt någon som hade förstahandsberättelser från Arjeplog 1920. Då vet du att senvintern inte kom med hopp om en snart förestående vårvinter och vår, utan det var dödens och sorgens vindar som blåste genom Arjeplog.
Vintermarknaden 12-14 februari 1920 går det riktiga startskottet för spanska sjukan i Arjeplog. Fram till dess hade man i stort sett varit förskonat från smittan, men när den först fäste sitt grepp gick det obegripligt fort – på bara några veckor i februari och mars dog 87 personer. Totalt dog 96 personer av spanskan i Arjeplog åren 1918-1920, men människoliv och öden som förstördes i sviterna är så oändligt mycket större. Spanskan är än i dag ett sår i Arjeplogs medvetande som smärtar.
100 år. Lyckligtvis har det hänt mycket under tiden som gått. Vägar har byggts, i princip alla människor har i dag tillgång till telefon, vi har högkvalitativa vårdinrättningar och vi har ambulanser. Då utbrottet av spanskan drabbade Arjeplog hade det inte funnits läkare här på många år, närmsta fanns i Arvidsjaur 9 mil bort, där även apoteket var. Efter spanska sjukans härjingar blev det tydligt att ett samhälle som Arjeplog var extremt utsatt och att behovet av en läkare på plats var stort. Därför anställdes 1922 en ung, nyutbildad provinsialläkare som med tiden blev känd som ”Lappmarksdoktorn”.
Det är 100 år sedan Arjeplog drabbades av den värsta smitta i människans historia, näst efter digerdöden. Trots att det är ett smärtsamt minne från då Arjeplog under några veckor förvandlades till dödens förgård, kommer vi att under året uppmärksamma spanskans härjingar i kommunen. Så håll koll på hemsidan eller följ oss i våra sociala medier där vi kommer att berätta när, var och hur.