Meny
SilvermuseetSilvermuseet i Arjeplog

Silvermuseet bedriver sedan ett antal år ett strategiskt utvecklingsarbete under konceptet Kunskapsportalen till arktiska landskap där ett led i utvecklingsarbetet är att vägleda besökaren till intressanta kulturmiljöer. 2023 har vi valt att göra en satsning på de pitesamiska byggnader som finns utanför museet.

På Barkudden finns en rekonstruktion av en stallokåta som vägleder besökaren till fornminnesområdet Skärrim som vi har utvecklat till ett besöksmål. Syftet med detta projekt är att fortsätta vägleda besökare ut till andra platser där byggnader motsvarande våra har funnits eller till och med kan ses i sin rätta kontext. Byggnaderna - en timrad kåta, en näverboda, en ájtte och en njalla - visar på och berättar om byggnadsskicket i området och det liv som levts här.

Ett första steg är att genomföra viss kompletterande utredningar om byggnaderna (datering) och att restaurera dem i enlighet med det pitesamiska byggnadsskicket. Avsikten är också att ta fram informationsskyltar som berättar om byggnaderna, samt möjliggöra för mer frekventa visningar och öppethållande.

I början av juni kommer det att utföras en del vårdande insatser på byggnaderna, bland annat ska timmerkåtan och bodarna höjas för att hindra röta.Projektet genomförs med ekonomiskt stöd från Länsstyrelsen och Arjeplogs kommun.

  • Senast det utfördes större vårdande insatser på byggnaderna var i 2016 då yttervirket på kåtan och härbrets tak byttes, samt 2017 när njallan fick ny stolpe.
    Foto: Lars Liedgren, Silvermuseet
  • Nytt yttervirke på timmerkåtan, 2016.
    Foto: Lars Liedgren, Silvermuseet
>