Nyfiken på vad som händer på museet? Här hittar du information om föreläsningar, utställningar och andra aktiviteter, samt nyheter från butiken.
Nyfiken på vad som händer på museet? Här hittar du information om föreläsningar, utställningar och andra aktiviteter, samt nyheter från butiken.
I dag är det är konserveringens dag, och därför vill vi ge dig 5 tips om hur du förvarar gamla foton!
Alla material bryts ner, på ett eller annat sätt. Det är bara frågan om tid och omgivningen. Kanske är du en av många som har gamla grejer eller foton hemma, saker med högt affektionsvärde som du vill spara för framtiden. Olika faktorer kan påverka föremålen negativt och det är inte alltid så lätt att veta hur man bäst behandlar ömtåliga föremål eller foton. Men förtvivla inte, här får du några tips om fotoförvaring!
Förvara bilderna i en plastlåda. Det är enkelt att gamla foton hamnar huller om buller i en skolåda eller dylikt. Men, eftersom äldre kartong och askar kan innehålla sura material som påskyndar nedbrytning är det bättre med syrafri kartong eller plastlåda till förvaring.
Förvara kyligt och fuktfritt, men inte för torrt! Foton mår som bäst i ett stabilt kallt klimat, under +20°C och med en luftfuktighet på 30-40%. Kylskåp blir för fuktiga! Svängningar i luftfuktighet och temperatur påverkar ytskiktet på äldre foton. I för fuktig miljö blir ytan klibbig och foton kan fastna i varandra. I för torr miljö krackelerar ytan. Om temperaturen växlar mellan varmt och kallt så öppnar sig det klibbiga ytskiktet och kan släppa in damm och andra partiklar, när temperaturen sedan går ned så stängs ytskiktet och dammet/partiklarna bakas in i bilden.
Skydda fotot med ett vanligt pappersark. En enkel åtgärd är att vika vanliga pappersark på mitten för att sedan låta det fungera som en liten pärm/skydd för varje foto. På så sätt fastnar inte fotografierna i varandra, de skyddas mot damm och papperet fungerar även som en buffert mot sura material i omgivningen. Dessutom bidrar det till att hålla bättre koll på vilka foton man har.
Placera inte foton mitt emot ett fönster. Vart i rummet är fotografierna placerade? Är det ljusinsläpp eller till och med direkt solljus på fotografierna så kan man behöva tänka om. Foton bleknar lätt, så att placera ett foto på samma vägg som fönstret är ett bättre alternativ än väggen mittemot.
Inga fingeravtryck! Använd handskar av bomull eller bambu vid hantering av foton, och undvik att ta rätt på bilden. Huden på våra händer innehåller naturliga fetter, även om de är nytvättade. Detta kan lämna permanenta fingeravtryck på fotot.