2022-01-10
Anvarat 4: Skärrim och berättelsen om fjällens kulturlandskap
I det senaste numret av Anvarat får du ta del av hur och när renskötseln utvecklades, hur kåtorna såg ut för tusen år sedan och hur livet anpassades till årstidernas förutsättningar. Du får följa med på krokiga stigar in i det förflutna där du får inblick i hur människorna månade om sin gemenskap och samtidigt tog plats i en vidsträckt omvärld. Och kanske inser du att världens centrum inte är någon annan stans – utan här, både då och nu.
Du har säkert också hört att skogarna och fjällen vi lever i omtalas som vildmark, gärna tillsammans med ordet ”orörd”. Men vi vet att landskapet här inte är någon vildmark, utan att det har varit människans hem och livsmiljö i tusentals år. Vi vet att markerna inte är orörda, bara (i stor grad) oförstörda.
Fast spåren efter människors liv inte är så lätta att se, finns de där. I allt från små förhöjningar och gropar till parställda stenar och vegetation som skiljer sig från sin omgivning. I Anvarat nr. 4 låter vi vår arkeologiska och historiska forskning i kombination med fiktiva berättelser väcka det förflutna till liv. Utifrån forskningen har vi goda möjligheter att visualisera människorna och livet som levdes i fjällvärlden för ungefär 1000 år sedan, och vi hoppas att vi lyckas spinna en tråd av igenkännande mellan oss som lever idag och människorna från förr.
Tidigare utgivna nummer av Anvarat:
Anvarat nr 3: Liedgren, L. 2017.
Samiska byggnader och konstruktioner inom pitesamiskt område
Anvarat nr 2: Liedgren, L. 2015.
Glimtar ur Arjeplogs kulturhistoria
Anvarat nr 1: Bergman, I. 2011.
Kulturspår i träd