Meny
SilvermuseetSilvermuseet i Arjeplog

Silvermuseet söker museichef

Silvermuseet är ett kulturhistoriskt museum med Arjeplog som plattform och det arktiska området som adressat. Verksamheten drivs i form av en stiftelse. Museet har stora arkiv-, fotografi- och föremålssamlingar och en verksamhet som omfattar forskning, dokumentation, publik verksamhet och skolprogram. Forskningen har en framträdande roll och bedrivs inom ramen för museets forskningsavdelning, INSARC (Institutet för arktisk landskapsforskning). Den tvärvetenskapliga inriktningen innebär samarbete över ämnesgränserna med fokus på sambandet mellan samhällsprocesser, landskapsbruk och ekosystemprocesser i nordliga miljöer. Silvermuseet står inför en spännande och kraftfull utveckling inom de närmaste åren. Samtidigt som den nuvarande chefen övergår till en annan tjänst i verksamheten söker vi nu en ny museichef.  

Museichef

Som museichef har du det övergripande ansvaret för verksamhetens alla delar – från personal, ekonomi och arbetsmiljö till arkiv, samlingar, utställningar och övrigt publikt arbete och du rapporterar till Silvermuseets styrelse. Tillsammans med FoU-chefen ansvarar du för museets forskning och för det strategiska utvecklingsarbetet.

 

Uppdraget

Vi söker en medarbetare som har tidigare erfarenheter av ledarskap och chefsuppdrag. Du ska vara kreativ, tydlig i din roll och handlingskraftig. Silvermuseet är en arbetsplats som präglas av hänsyn och omtanke och som chef måste du vara lyhörd för dina medarbetares synpunkter. God samarbetsförmåga och flexibilitet är en förutsättning för din framgång som chef. Du ska verka för att Silvermuseet stärker sin roll som kunskapscentrum och kulturinstitution såväl lokalt som regionalt och nationellt. En särskilt angelägen uppgift är att vårda museets starka lokala förankring. Du företräder Silvermuseet i kontakterna med kulturinstitutioner, myndigheter, organisationer och andra relevanta aktörer och till ditt uppdrag hör att utveckla nätverk av kontakter inom Silvermuseets hela verksamhetsområde.

Det är ett absolut krav att du fr o m ditt tillträde som chef är bosatt i Arjeplog. Du ska också ha B-körkort.

Kompetenskrav

– erfarenhet av chefsbefattning

– erfarenhet av museiverksamhet

– universitetsutbildning med forskarexamen inom något av de ämnesområden som ligger inom Silvermuseets forskningsfält.

– god kännedom om områdets historia och goda kunskaper om samisk kultur.

– god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska

– medievana och vana att tala inför publik

Vi värdesätter

– Social kompetens och förmåga

-god strategisk och organisatorisk förmåga

– god kommunikativ och pedagogisk förmåga

 

Anställningsform och sysselsättningsgrad: Tillsvidareanställning, heltid.

Tillträde: 1 maj 2020 eller enligt överenskommelse

Lön: Enligt överenskommelse

Ansökan: Välkommen med din ansökan senast 2020-03-20. Efter sista ansökningsdag kan inga kompletteringar göras. För sent inkomna ansökningar beaktas ej. Ansökan skall vara skriftlig och innehålla ett personligt brev, CV med referensuppgifter samt intyg och övriga merithandlingar som du önskar åberopa. Märk ansökan tydligt med ”Museichef”.

 

Upplysningar om tjänsten lämnas av styrelsens ordförande Lars Holmgren (070-531 53 40) eller nuvarande museichef Ingela Bergman (076-819 63 34).

 

Ansökan skickas till: Gunilla Balkow, Silvermuseet, Torget 1, 938 31 Arjeplog,  Gunilla.Balkow@silvermuseet.se . Ansökan märks ”Ansökan museichef”.

>