Meny
SilvermuseetSilvermuseet i Arjeplog

Barn & skola

Välkommen till Silvermuseets sida för barn & skola!

De skolprogram ni hittar här bygger på aktuella läroplaner och anpassas efter besökarnas ålder.

Vår ambition med skolprogrammen är att levandegöra Silvermuseets utställningar och utemiljö på ett roligt och intresseväckande sätt där eleverna själva är delaktiga.

Har ni särskilda önskemål om innehåll och upplägg - hör gärna av er så ser vi vilka möjligheter som finns. Vid bokning av skolprogram, berätta mer om er klass/grupp och ev. särskilda behov för att få ut det mesta av ert besök hos oss.

Vi ses!

Bokningar för skolan sker hos:
Sofia Flinkfeldt, museipedagog OBS! Ledig t.om. maj 2018

Vik. museipedagog Linda Bolmvik
Tel: 0961-145 00
Mobil: 073-080 59 33
E-post: linda.bolmvik@silvermuseet.se

Silvermuseets öppettider för skolvisningar är vardagar kl. 08.30-16.00

upptack2
För er som vill veta mer om Silvermuseet! Vad är egentligen ett museum och hur hanteras de föremål som lämnas in?

Vi går på upptäcktsfärd genom utställningarna och kollar även på arkiv, magasin och bibliotek. I Silvermuseet finns även INSARC – forskarnas avdelning. Där får vi veta mer om vad de forskar kring just nu.

Att upptäcka Silvermuseet är en bra introduktion till Arjeplogs lokala historia, det som museets samlingar och utställningar bygger på.

Ålder: Fsk – Gymn, SFI & SVA
Tidsåtgång: Ca 60 min


djurrummet2
Vilka är de fem stora rovdjuren och hur snabbt springer en björn? Hur rör man sig som en kungsörn och hur låter en lämmel? 

I djurrummet träffar vi lodjuret Lollo som visar oss runt bland sina vänner och växter – under visningen får vi bland annat hjälpas åt att lista ut vilket läte som hör ihop med vilket djur, känna smaken av tall och kvanne och testa något som kan vara lite läskigt: se vilket skelett som passar ihop med vilket djur.

Välkommen till Lollos värld där alla våra sinnen sätts på prov!

Ålder: Förskola – Åk 3
Tidsåtgång: Ca 40 min


spar4
Hur skaffade man mat och hur bodde de allra första människorna? Och hur kan vi veta det?

I vårat område har människor levt i tusentals år. Arkeologiska fynd ger forskarna en liten ledtråd till vilka de kan ha varit och visar att befolkningen i Arjeplog var delaktig i ett flöde av varor, idéer och värderingar.

I detta skolprogram känner vi bland annat närmare på några av föremålen, ser på vikten av kontakt med andra för utbyte av tankar, idéer och tekniker och avslutar med att hällmåla ett eget spår efter oss!

Ålder: Åk 1 – Åk 9
Tidsåtgång: Ca 60 min
Koppling till läroplan: Spår Lgr-11


samiskt-liv2
Samerna är vår ursprungsbefolkning, vad innebär det? Är man same om farmor pratade samiska? Och måste man ha renar för att vara same?

Det samiska lyfts fram i ett historiskt perspektiv fram till nutid. Under visningen tar vi upp frågor om identitet, tradition, språk och den förkristna tron.

Ålder: Åk 1 – Åk 9
Tidsåtgång: Ca 60 min


smabrukareosamer
Hur var det när mormors mamma gick i skolan? Vad jobbade man med? Hur klädde man sig? Och hur fick man ull till garn? Här möter vi kusinerna Inga och Sara-Maria som tar eleverna med på en resa till början av 1900-talet.

Ingas familj har lämnat det nomadiserande livet bakom sig och startat ett litet jordbruk. Just denna dag har alla åkt med häst och vagn till grannsocken och Inga är själv med alla uppgifter som måste göras.

Hos Sara-Maria är livet i kåtan vardag och uppgifterna varierar beroende på säsong. Risa kåtan, baka bröd, garva skinn och samla förråd är några av de uppgifter som kan behövas göras inför kommande årstid.

Vilken tur att det dyker upp en hel skolklass som kan hjälpa till!

Ålder: Åk 1 – Åk 9
Tidsåtgång: Ca 120 min
Koppling till läroplan: Samer & småbrukare Lgr-11


 

dr-garden2
Doktorsgården är utställningen som utgörs av museets grundare Dr. Einar Wallquists bostadshus
.

I denna visning får vi lära känna doktorn närmare och veta mer om hur det var att vara läkare i Arjeplog i början på 1900-talet.

Kan även kombineras med film.

Ålder: Åk 1 – Gymn
Tidsåtgång: Ca 60 min (+60 min m. film)


2ww3
”Hit kommer inte kriget, vi ligger för långt från allfarvägarna”

Bilder, texter och film berättar hur flyktingar från norska fångläger tog sig över fjällen till Arjeplog. Och – skulle detta kunna hända idag?

Ålder: Åk 6 – Gymn
Tidsåtgång: Ca 120 min
Koppling till läroplan: Andra världskriget Lgr-11


Åsen/Rackträsk
Är ni intresserade av någon av de kulturmiljöer som finns i närområdet och vill förlägga lektioner i anslutning till dessa? Vi hänger gärna med! Både Åsen och Rackträsk är utmärkta områden för att visa på spår efter inlandsisen men även för praktiska övningar som matlagning i kokgrop, jakt och fångst, eldens betydelse m.m.

Tidsåtgång: Hel- eller halvdag.

Smått och gott inför besöket:

  • Vi samlas alltid i Silvermuseets reception om inte annat anges. Meddela om ni blir försenade eller får förhinder.
  • I Silvermuseets Östan finns det plats för att äta egen medhavd matsäck. För långväga besökande skolklasser finns ett pentry där det är möjligt att tillaga enklare lunch.
  • Det är tillåtet att fotografera i utställningarna för privat bruk och för skolarbeten, men låt inte mobilen/kameran stjäla elevernas uppmärksamhet från pågående aktivitet.
  • Berätta gärna om din klass egenskaper och i vilket sammanhang i undervisningen ni lägger in museibesöket så blir det lättare att anpassa skolprogrammet efter det.
>